Wie zijn onze studenten in Vlaanderen?

11
.
07
.
2023

Tussen 20 maart en 30 april 2023 nam Flying Service Kitchenstaff enquêtes af bij 572 Vlaamse studenten. De studenten die deelnamen maakten kans op leuke prijzen, waarover we in onze volgende blogpost meer zullen onthullen 🤫, spannend! Uit de enquête volgden enkele interessante resultaten die ons (en jou) kunnen helpen om studenten beter te leren kennen. Ben je student 📚? Lees dan zeker verder, want waarschijnlijk herken je je in de resultaten! Ligt deze mooie periode voor jou al in het verleden? Lees dan toch ook zeker verder, want wie is er nu niet geïnteresseerd om de jeugd van tegenwoordig wat beter te begrijpen?

Het grootste deel van de studenten die we hebben bereikt studeert in Gent (64,5%) of Antwerpen (16,6%), en heeft als thuisbasis Oost-Vlaanderen (29,7%), West-Vlaanderen (22,7%) of Antwerpen (27,6%). Meer dan de helft van de studenten zit op kot (64,33%). De meeste kotstudenten bevinden zich in Gent (80,8%), en op de tweede plaats komen Brussel, Leuven en Mechelen aan de beurt (54%). In Antwerpen zit slechts een kleine hoeveelheid van de studenten op kot (21,1%), dit valt te verklaren aangezien 91,6% van de studenten in Antwerpen daar ook hun woonplaats hebben.

Gemiddeld waren de studenten die deelnamen aan de enquête 20 jaar of ouder; deze studeren dus verder of staan op het punt om af te studeren 🎓. Tussen de opleidingen die de studenten volgen valt een evenredige verdeling op te merken: 28% volgt een professionele bachelor, 29,7% een academische bachelor en 26% volgt een masteropleiding. We merken op dat studenten niet alleen leergierig op de schoolbanken zijn: zo vindt 64,2% het niet erg om een verplichte opleiding te volgen bij zijn werkgever.  

Studenten werken het liefst waar ze wonen (71%), en dit tijdens vakanties (41,7%), weekends en vrije dagen (34,6%). Werken tijdens de week is dus minder populair (23,7%). De meest geliefde sectoren zijn de horeca- en evenementensector (35,8%) (dat zijn wij dus 🥳) en de verkoop (16%). Deze hoge score volgt deels uit het feit dat heel wat respondenten ook onze trouwe medewerkers zijn 🥰; in algemenere enquêtes kan het dat horeca iets lager scoort (maar geen zorgen: horeca blijft één van de populairste sectoren...oef 😮‍💨!)

Er wordt vooral gewerkt om vrijetijdsbestedingen te kunnen betalen (bv. concerten, kledij, reizen, uitgaan) en te sparen. Daarom is loon 💶 natuurlijk belangrijk (60% van de respondenten duidde dit aan als belangrijk), maar dit is niet de allerbelangrijkste factor. Ook de inhoud van de job en de werksfeer zijn belangrijke criteria. Vervolgens komen de collega's en de afstand woonplaats-werk aan de beurt. Om op het werk te geraken gebruikt de meerderheid het openbaar vervoer (30%), de fiets 🚲 (28,6%) of gaat te voet (25,6%).

Alhoewel social media steeds populairder wordt blijven studenten het ouderwetse (of beter: vintage 😉) communicatiemiddel 'e-mail' verkiezen om gecontacteerd te worden over studentenjobs (34,5%). Hierna komen Whatsapp (19,5%) en SMS (19,9%). Hoe de studenten zelf communiceren is evenredig verdeeld tussen Messenger (22,3%), Whatsapp (22,4%) en e-mail (22,9%). Kort hierna komt bellen (20%). Opmerkelijk is dat SMS niet of nauwelijks wordt gebruikt; het valt op dat de voorkeur ligt bij kanalen die via wifi 🛜 te gebruiken zijn.

Je bent verbonden met de voicemail van...😩 Heb je dit bandje ook al (meerdere keren) gehoord? Denk je dat het inspreken van een berichtje nutteloos is omdat dit toch nooit beluisterd zal worden? Dan kunnen we je geruststellen: meer dan de helft van de studenten (55,9%) beluistert altijd zijn voicemail en 20% doet dit meestal. De kans dat de student zijn telefoon📱opneemt is echter kleiner: slechts 45,6% geeft aan zijn telefoon meestal op te nemen. Hieruit valt te besluiten dat studenten het liefst communiceren en gecontacteerd worden via een medium waar ze niet meteen hoeven te antwoorden of mondeling moeten communiceren.

Ziezo, dit waren de belangrijkste vaststellingen die uit onze enquête kunnen worden afgeleid over de Vlaamse studenten. Een hele boterham 🥪, maar hopelijk daarom niet minder smakelijk! We kunnen jullie alvast verklappen dat we in de volgende blogpost een gesprek aangaan met de winnaars 🏆 van onze enquête, want ja, er hingen leuke prijzen vast aan de deelname! Tot de volgende keer 👋