De kleren maken de man/vrouw

07
.
03
.
2024

Het is je misschien al opgevallen: onze Flyers en Keukenhelden zien er op elk evenement piekfijn uit 👌. Dat komt omdat we bij Flying Service & Kitchenstaff uitstraling en verzorgdheid hoog in het vaandel dragen. In deze blogpost leggen we jullie uit wat het standaard uniform is van onze Flyers en Keukenhelden én gaan we terug in de geschiedenis van de horecakledij...

Vooraleer we in de teletijdsmachine stappen willen jullie natuurlijk weten waar je die superheldenoutfit kan kopen. We hebben onze eigen webshop www.kostum.be waar je alles wat je nodig hebt in één pakket kan aankopen. Zo ben je in één klik klaar om de culinaire wereld te betreden! Je kan ook gerust de kledij eens komen passen in jouw kantoor vooraleer je deze aankoopt, wat een service, toch? Wist je trouwens dat wanneer je werkt je ook een kledijvergoeding krijgt? Zo heb je jouw outfit terugverdiend in no time!

Wat dragen onze Keukenhelden? 👩‍🍳🧑‍🍳

Onze Keukenhelden zijn steeds gewapend met een wit koksbuis, zwarte broek, koksmuts en veiligheidsschoenen (want safety first, natuurlijk). Maar van waar komt deze traditie eigenlijk?

De oorsprong van het koksbuis gaat terug tot de 19de eeuw. Het ontwerp van het koksbuis, met zijn kenmerkende dubbele rij knopen aan de voorkant, lange mouwen en hoge kraag, werd oorspronkelijk ontwikkeld om koks te beschermen tegen hitte, spetters van hete vloeistoffen en andere gevaren in de keuken. De dubbele knopen werden ontworpen zodat er gemakkelijk kon worden aangepast aan temperatuurschommelingen.

Wist je dat in sommige keukens de knoppen op het koksbuis een symbolische betekenis hebben? Bijvoorbeeld, in bepaalde Franse keukens vertegenwoordigt elke knoop een bepaalde vaardigheid of rand binnen de hiërarchie van de keukenbrigade.

Een ander belangrijk attribuut voor de kok is de bekende koksmuts, ook wel toque genoemd.  Oorspronkelijk betekende hoe hoger de muts, hoe hoger de status van de kok. Ook de plooien vertelden een verhaal: elke plooi stond voor een gerecht dat je kon bereiden met eieren, hoe meer plooien, hoe meer gerechten je kon maken, dus! Hoeveel plooien zou jij in je koksmuts hebben 😄?

Wat dragen onze Flyers? 🤵🤵‍♀️

Voor onze Flyers is het verhaal iets simpeler: met een zwarte broek, witte of zwarte bloes en soms een das of strikje en gilet zijn onze zaalmedewerkers gewapend voor een uitstekende service!  

Na het lezen van deze blogpost hebben jullie weer wat nieuwe wist-je-datjes om jouw vrienden en familie mee te verbazen. Tot snel op www.kostum.be, in onze opleiding of op één van onze evenementen!