Studentenjobs in de horeca: ontdek de verschillende mogelijkheden

08
.
06
.
2023

Hey daar, studenten! Welkom in de bruisende wereld van de horeca.

Als erkend uitzendkantoor voor horecapersoneel weten we als geen ander hoe belangrijk het is om het juiste personeel op de juiste plaats te hebben. En wat betreft studentenjobs, hebben we ook enkele mogelijkheden te bieden!

In deze blogpost nemen we je mee op ontdekkingsreis door de verschillende studentenstatuten die beschikbaar zijn in de horecasector. Of je nu op zoek bent naar een flexibele bijverdienste naast je studie, praktijkervaring wilt opdoen terwijl je nog studeert, of een stageplaats wilt vinden die jouw professionele groei bevordert, de horecasector heeft talloze mogelijkheden om aan jouw wensen te voldoen.

Dus, trek die leesbril maar aan, want we gaan samen op avontuur in de wereld van studentenjobs. Let’s go!

  1. De student

De student is jong en wil wat. Je kan deze spotten in zijn natuurlijke habitat: op feestjes, in de bib en in de frituur. Heel sporadisch kan je een glimp van hem opvatten 's morgens vroeg in de les. De student volgt een erkende studierichting in het middelbaar, hoger of universitair onderwijs. Om zijn frivole levensstijl te onderhouden gaat deze vaak bijklussen. Hij mag namelijk tot 600 uur werken aan lagere sociale bijdragen (dat zijn maar liefst 36 000 minuten of 2 160 000 seconden!). Hij mag maximum 7 965 euro bruto per jaar verdienen indien zijn ouders beide belast worden, en 10 090 euro indien dit niet het geval is, om ten laste te blijven van zijn ouders. Dat zijn 3 186 pintjes in het eerste geval en 4 036 pintjes in het tweede (vanuit de positieve veronderstelling dat 1 pintje 2,5 euro kost)!

Via Student@work kan de student nakijken hoeveel uren hij nog kan werken tegen verminderde sociale bijdragen.

  1. De werkstudent

De werkstudent staat graag op eigen benen, maar wil toch nog graag 'student' genoemd worden, wegens de jeugdige weerklank van het woord. Deze combineert het studeren met werken en betaalt de normale sociale zekerheidsbijdragen. De werkstudent krijgt geen kinderbijslag meer, maar bouwt wel vakantiegeld op en krijgt soms een eindejaarspremie. 

Kort gesteld: als je meer dan 600 uur per jaar werkt, ben je een werkstudent. Ook mensen wier hoofdstatuut niet langer 'student' is, vallen onder de categorie van de werkstudenten.

  1. De stagiair

De stagiair is leergierig en op zoek naar studierelevante ervaring. Binnen of buiten zijn opleiding zoekt hij een manier om theorie om te zetten naar de praktijk. Deze werknemer brengt jeugdigheid en enthousiasme naar kantoor, en is altijd klaar om een moderne insteek te geven! De stagiair werkt meestal onbezoldigd en is verbonden met een stageovereenkomst.

Benieuwd hoe het echt is om stagiaire te zijn bij Flying Service & Kitchenstaff? Dan delen we graag een kleine testimonial van Estella, onze enthousiaste stagiaire in onze marketingafdeling.

“Voor mij was dit een geslaagde stage van twee weken. Ik heb veel kennis en ervaring opgedaan, taken zelfstandig mogen uitvoeren, nieuwe platformen en manieren van werken gezien. Ik heb mijn zelfvertrouwen teruggewonnen door opdrachten goed en efficiënt uit te voeren en leren werken op het tempo dat vereist wordt. Dankbaar voor de kansen die ik hier gekregen heb en de feedback die ik in mijn verdere carrière zal meenemen.”

Wil je ook aan de slag als student bij Flying Service & Kitchenstaff? Laat je gegevens dan achter via ons formulier! Wie weet tot binnenkort? 😉